Archive for the hobi & koleksi Category

5 JENIS AKTIVITI MOUNTAIN BIKE

Posted in hobi & koleksi on Julai 16, 2014 by huhu2

1. Cross country (XC)

Di bina untuk kesukaran ringan dan sederhana. Reka bentuk yang efisien dan optima untuk mengayuh dan melalui di jalan tar hingga ke jalan tanah atau pun off road. Basikal jenis ini lebih lincah dan sesuai untuk semua jenis jalan samada mendaki, menurun ataupun melalui jalan berlumpur. Namun, basikal jenis ini tidak direka untuk tugas berat seperti downhill kerana sifatnya yang ringan dan bukan untuk tugas berat. Basikal ini biasanya digunakan untuk merentas desa dan mengembara.

2. Enduro/All mountain (AM)

Basikal jenis ini dibina untuk tugas yang sedikit berat berbanding XC kerana digunakan untuk mendaki bukit, menuruni cerun, memasuki hutan dengan jalan berbatu dan menjelajah jalan off road dalam jarak yang jauh. Hampir keseluruhan basikal ini adalah full-suspension. Karektor basikal ini hampir menyerupai basikal XC cuma kerangkanya lebih kuat dan berat berbanding XC. Biasanya kerangka basikal ini lebih besar sedikit. Ini kerana basikal ini biasanya digunakan untuk aktiviti yang lebih extreme.

3. Freeride (FR)

Basikal jenis ini dibentuk untuk tahan kepada drop off(lompatan) tinggi dan extreme atau pergerakan seumpamanya. Badannya kuat namun tidak secepat dan selincah all mountain karena kerangka yang lebih berat. Tidak sesuai untuk perjalanan jarak jauh. Jolokkan freeride ini kerana ianya dimainkan mengikut track yang telah disiapkan dan penunggang akan melakukan pelbagai teknik di track yang telah ditetapkan. Kedudukan tempat duduk biasanya lebih rendah. Berat basikal jenis ini lebih berat dari jenis AM dan XC.

4. Downhill (DH)

Basikal jenis ini dibina untuk menampung kelajuan tinggi dan keadaan jalan yang extreme. Ianya hanya digunakan untuk menuruni bukit sahaja dan kerana itu lebih berat lebih sesuai. Ianya dicipta untuk menampung tekanan tinggi ketika melalui atau menuruni bukit. Keseluruhan basikal jenis ini jenis full-suspension dan absover depan dan belakangnya menggunakan jenis yang tahan kepada hentakan yang kuat. Biasanya para downhiller tidak mengayuh basikal dan basikal ini tidak sesuai untuk aktiviti lain. Basikal ini perlu kesetabilan yang tinggi kerana kelajuannya ketika menuruni bukit. Aktiviti ini biasanya menpunyai tracknya sendiri yang di bina untuk aktiviti downhill. Suspension depan dan belakang biasanya mempunyai jarak travel yang banyak antara 150mm hingga 200mm.

Disebabkan pergerakan yang extreme penunggangnya biasanya akan mengenakan peralatan keselamatan seperti helmetfull-face, pelindung siku, pelindung lutut dan sebagainya untuk mengelakkan atau mengurangkan kecederaan sekiranya berlaku kemalangan.

5. Dirt jump (DJ)/ Urban and Street (DJ)

Nama lainnya adalah urban MTB. Penggemar jenis ini awalnya adalah anak muda bandar yang menggunakan basikal gunung selain sebagai alat pengangkutan di sekitar jalanan kota, ianya juga digunakan untuk melakukan aksi lompatan dan extreme. Fungsinya seperti BMX namun dengan bentuk yang diperbesar. Biasanyanya basikal DJ memiliki frame yang hampir sama dengan jenis BMX (singkatan dari B=Bicycle M=Moto X=Cross), tetapi memiliki diameter yang lebih besar antara 30% – 40%. Jenis basikal DJ ini digunakan untuk dapat menempuh segala kontur yang terdapat di sekitar bandar seperti pembahagi, tangga, tembok dan sebagainya. Walaubagaimana pun sekarang telah banyak litar dibina untuk aktiviti ini.

Mempunyai tempat duduk yang sangat rendah dan jarang digunakan. Tidak mempunyai gear yang banyak dan digunakan untuk melakukan aksi sahaja.

 

KELAB SUKAN RC DRIFTER KULAIJAYA

Posted in hobi & koleksi on Ogos 27, 2012 by huhu2

KALI NIE POST SIMPLE JER.. APE YANG AKU NAK HEBOHKAN ADALAH KEPADA PENDUDUK KULAIJAYA JIKA ANDA BERMINAT UNTUK BERMAIN RC DRIFT, INILAH PELUANG ANDA UNTUK BERKONGSI DAN JUGA BERSAMA-SAMA MEMPELAJARI TEKNIK2 YANG DIGUNAKAN SEMASA BERMAIN RC DRIFT..

JIKA BERMINAT UNTUK SERTAI MEREKA, JANGAN MALU DAN SEGAN, ANDA BOLEH TERUS DATANG

LOKASI : TJ MART KULAIJAYA

JAM : KEBIASAANYA MEREKA BERMAIN PADA WAKTU MALAM (9.00PM-TENGAH MALAM)

HARI : SETIAP HARI ADA (TERTAKLUK KEPADA KEADAAN)

OK DIBAWAH NIE AKU BAGI ALAMAT BLOG DIORANG. SELAMAT BERSUKAN..!

http://rcdrifterskulai.wordpress.com/

Grand Turismo 5 Asia Tournament 2010

Posted in hobi & koleksi on Januari 11, 2011 by huhu2

Grand Turismo 5 Asia Tournament 2010

HADIAH2 YANG MENANTI PEMENANG..!

Tarikh : 8/1/2011-9/1/2011

Masa : 2 ptg

Tempat : Danga City Mall @ Concourse

Trek : Rome circuit

wow..! tu je perkataan aku nak sampaikan bile aku ternampak iklan mengenai Grand Turismo 5 Asia Tournament 2010 nie..! yela dah lama aku mencari peluang2 klau ada competition cam nie.. akhirnya tanpa berlengah2 aku mendaftarkan diri..

mulanya rasa macam rase nak tngok jekk.. tp tangan dah gatal jgak nak pegang stereng.. akhirnya aku akur yang mende2 cam nie memang xleh aku lpaskan.. pertandingan bermula jam 2.00ptg.. untuk pendaftaran pula jam 11.00pg.. boleh plak bile aku nak daftar akulah orang pertama yang daftar.. ingat dah ramai yang daftar.. tp xpe itu aku xkisah.. tp bile nak start competition tu.. aku pulak orang pertama yang kene race.. pehh..! makin menggigil aku jadiknya.. mana ke tidak punya la ramai orang time tu… nak xnak aku kene truskan gak..

masa yang dibagi 3minit sahaja.. terdapat 3round tuk dihabiskan dalam tempoh 3minit tu.. masa yang terpantas dari 3round tu sahaja yang akan diambil..  macam biasa la training xde trus aku race. walaupun masa yang aku dapat pada masa tu 1:11:171 tp ada lagi orang laju lagi daipada aku.. dasyat btul! agaknya hari2 dia main PS3 ni.. walupun pada hari tu aku xmenang tp pengalaman pada hati tu yang membuatkan hidup aku bermakna..! heheh..!

nie antara gambar2 yang di ambil oleh paparazzi yang aku pun xperasan bile diorang snap..!

amacam ada brani xnak race?

paparan di screen tv..!

dari atas kepala pun jadik amik pic..!

dari kiri pula..!

antara peminat2 aku yang setia.! terima kasih semua..!

dari sudut yang berlainan..! terbaik..!

pertandingan zapin negeri johor

Posted in hobi & koleksi on Oktober 11, 2010 by huhu2

PERTANDINGAN ZAPIN JOHOR 2010

Tarikh : 15-18 OKTOBER 2010

Tempat : STADIUM TERTUTUP JOHOR

Nama-nama yang berjaya ke festival zapin 2010 mengikut kategori

mari ita beramai2 memberi sokongan kepada yang berjaya ke peringkat ini…!

KATEGORI JABATAN KERAJAAN

Majlis Daerah Segamat

Jabatan Kerajaan Daerah Kota Tinggi

Majlis Perbandaran Muar

Jabatan Kerja Raya Mersing

Majlis Perbandaran Batu Pahat

Kastam DiRaja Malaysia, Johor Bahru

Majlis Daerah Ledang

Majlis Perbandaran Kulaijaya

KATEGORI SEKOLAH  KEBANGSAAN

Sek. Keb Loh Heng Selatan, Kota Tinggi

Sek. Keb Senai Utama, Kulaijaya

Sek. Keb Batu 3, Kluang

Sek. Keb Sri Medan, Batu Pahat

Sek. Keb Bandar Uda 2, Johor Bahru

Sek. Keb Bandar Pontian

Sek. Keb Kem Iskandar, Mersing

Sek. Keb Sri Tangkak Ledang

SJK (C) Kampong Tengah, Segamat

Sek Keb Felcra Bukit Kepong, Muar

KATEGORI KORPORAT DAN SEKOLAH  MENENGAH

Kumpulan Tari Delima Maybank Berhad, Pontian

Kumpulan Mutiara Suga, Ledang

Kumpulan Kelab Prisma Seni, Cafe KGTE, Muar

Kumpulan Bank Simpanan Nasional Kota Tinggi

Kumpulan Gaya Waris SDN.BHD, Batu Pahat

Smk Parit Bunga, Muar

Smk Bandar Putra, Kulaijaya

Sm Sains Johor, Kluang

SMK Bandar Putra, Segamat

Smk Felcra Bukit Kepong, Muar

Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru

Smk Tan Sri Jaafar Albar, Kota Tinggi

Smk Anjung Batu, Mersing

Smk Datuk Menteri, Batu Pahat

Smk Telok Kerang, Pontian

KATEGORI TERBUKA

Kumpulan Sari Wanna, Pontian

Kumpulan Lestari, Kluang

Kumpulan Kelab Prisma Tari PKRM, Muar

Kumpulan Wirama D’Tari Johor Bahru

Kumpulan Kesenian Seri Budaya, Batu Pahat

Kumpulan Putera D’Waris Dance Group, Ledang

Kumpulan Sanggar Budaya Seri Pengkalan, Segamat

KATEGORI MUKIM

Kumpulan Gemilang Kurnia, Mukin Bandar, Johor Bahru

Kumpulan Al-Fhan D’Tari, Mukim Sg Terap, Muar

Kumpulan Wirama, Mukim Kluang

Kumpulan Kelab Rakan Muda Seni Budaya, Mukim 5 Batu Pahat

Kumpulan Kelab Giat Budaya Samura, Mukim Kesang, Ledang

Kumpulan Zapin Seri Bahagia, Mukim Senai, Kulaijaya

Kumpulan Sekar Budaya Mukim Rimba Terjun, Pontian

Kumpulan Warisan D’Seni Tari, Mukim Labis, Segamat

Kumpulan Seri Andalas, Mukim Mersing

STREET JAM DRIFT SESSION Round 1

Posted in hobi & koleksi on Ogos 12, 2010 by huhu2

STREET JAM DRIFT SESSION Round 1

STREET JAM DRIFT SESSION Round 1

– Main Sponsor : JAPAN STJ (Street Jam Co. Ltd)

– Organiser : MOD TRACK

Date & Venue :
Round 1 : 19 Sept 2010 , MOD Cheras
Round 2 : TBA ( Nov 2010)
Round 3 : TBA ( Jan 2011)

Entry Fee : RM70.00(included 1 set of STJ DT0006 drift tyre and lunch)
Overall Final Round Champion’s prize : Street Jam OTA-R31 Chassis Kit

RULES & REGULATION :

1. Chassis – Open for any 1-10 Chassis,M-Chassis not allowed.
2. BodyShell – Drift Bodyshell,Touring Bodyshell not allowed.
3. Motor – No Limit(brushed or brushless allowed).
4. Tyre – STJ DT0006 Drift Tyre.
5. Battery –
NiMh or NiCd(6 cells),Lipo(2 cells)

ape tunggu lagi mari kite beramai2 sahut cabaran…!

badminton

Posted in hobi & koleksi on Jun 30, 2010 by huhu2

PERLAWANAN PERSAHABATAN

TARIKH: 29/06/2010

TEMPAT: DEWAN BANDAR PUTRA,BANDAR PUTRA,KULAI

tahniah kepada pemenang dan juga yang kurang bernasib baik.. walaupun sengit tp korang tetap berusaha yang terbaik untuk menjuarai pertandingan ini. walaupun terdapat beberapa masalah yang berlaku diharap tidak akan berulang kembali jika ada pertandingan yang akan datang.. terdapat 4 kumpulan sahaja yang menyertai untuk kali nie.. walaupun sikit tp puas dan seronok… all da best..! pertandingan susulan yang akan datang akan diberitahu ok..!

antara pic yang sempat diambil…! acara regu

JOHAN

NAIB JOHAN

TEMPAT KETIGA

TEMPAT KEEMPAT

antara pic yang sempat diambil…! acara perseorangan

JOHAN

NAIB JOHAN

TEMPAT KETIGA

SAGUHATI

SAGUHATI

SAGUHATI

SAGUHATI

rc drift battle batu pahat (part2)

Posted in hobi & koleksi on Jun 28, 2010 by huhu2

DRIFT BATTLE

BATU PAHAT

salam…! thanks kepada penganjur utama SATRIATEK yang sudi menjadi penganjur rc drift battle kali nie.. tahniah kepada johan en desmond dan juga rakan2 dari kl yang sudi datang dari jauh untuk menyertai dan juga memeriahkan lagi rc drift battle.. kepada yang kurang cemerlang usaha lagi untuk lain kali..! walaupun aku champion low braket.. tp xpe semangat kene kuat dan juga terima kasih kepada rakan2 yang menyokong aku dari belakang..! sorakan anda amat dihargai..! berjuang habis-habisan..! Kepada peserta2 yang dtg dpd luar BP..terima kasih atas sokongan  anda.. MARI KITE SEMUA BERAMAI2 SUPPORT RC DRIFT..

nie pic yang sempat aku snap.!

drifter2 dan penonton..!

salah seorang drifter dan barang2 drifter yang lain

makan time..! drifter kelaparan

sesi free run..! best2..!

bile dah bnayak sangat kereta leh pening gak tengok..! haha..

i like dis bodyshell..! old skool

nama2 drifter yang bertanding :

1)DESMOND TAN
2)Bendcoox
3)Adi @ Dadark
4)Ejan pt raja
5)John sharp
6)Airool Postman
7)Ejal aka ejalmoto99
8)Azhar sharp
9)Usof sharp
10)Tahjuddin satriatek
11)Amy pt yaani
12)ulat-hpi e10/r32
13)epit-tt01 gegar/r32
14)peineng-xray cetak rompak/r32
15)JOCKERZ
16)kudin W/D-TT01/s15 top secret
17)Sparrowglock (a’mint)
18)Rol1
19)tut -pt sulong
20)paan -pt sulong
21)cikgu -pt sulong
22)faiz -pt sulong
23)ebby aka ebbyelly
24)seafunkidi@adi
25)nazty-totalhobby
26)dude
27)hafiz pt sulong
28) TAEN-MUSLEK BLACKTOP DRIPTER…HEHEHE…
29)ALEP a.k.a tok hai-JB
30)Abg Adi- JB
31)Hairi-JB
32)Fadzlli-JB
33)Ibrahim-JB
34)Amad UTM
35)Fairuz muar-tomatoman
36)Dzu
37)Migos
38)Mr. Wan Paku
39)ERIC(MOD)
40)KENNY(MOD)
41)EDWIN(MOD)
42)AH WAI(MOD)
43)AH WAH(MOD)
44)WONG(MOD)
45)TONY(MOD)
46)Zul Pattaya
47)Mr Pro_BMX(Musa)