5 JENIS AKTIVITI MOUNTAIN BIKE

Posted in hobi & koleksi on Julai 16, 2014 by huhu2

1. Cross country (XC)

Di bina untuk kesukaran ringan dan sederhana. Reka bentuk yang efisien dan optima untuk mengayuh dan melalui di jalan tar hingga ke jalan tanah atau pun off road. Basikal jenis ini lebih lincah dan sesuai untuk semua jenis jalan samada mendaki, menurun ataupun melalui jalan berlumpur. Namun, basikal jenis ini tidak direka untuk tugas berat seperti downhill kerana sifatnya yang ringan dan bukan untuk tugas berat. Basikal ini biasanya digunakan untuk merentas desa dan mengembara.

2. Enduro/All mountain (AM)

Basikal jenis ini dibina untuk tugas yang sedikit berat berbanding XC kerana digunakan untuk mendaki bukit, menuruni cerun, memasuki hutan dengan jalan berbatu dan menjelajah jalan off road dalam jarak yang jauh. Hampir keseluruhan basikal ini adalah full-suspension. Karektor basikal ini hampir menyerupai basikal XC cuma kerangkanya lebih kuat dan berat berbanding XC. Biasanya kerangka basikal ini lebih besar sedikit. Ini kerana basikal ini biasanya digunakan untuk aktiviti yang lebih extreme.

3. Freeride (FR)

Basikal jenis ini dibentuk untuk tahan kepada drop off(lompatan) tinggi dan extreme atau pergerakan seumpamanya. Badannya kuat namun tidak secepat dan selincah all mountain karena kerangka yang lebih berat. Tidak sesuai untuk perjalanan jarak jauh. Jolokkan freeride ini kerana ianya dimainkan mengikut track yang telah disiapkan dan penunggang akan melakukan pelbagai teknik di track yang telah ditetapkan. Kedudukan tempat duduk biasanya lebih rendah. Berat basikal jenis ini lebih berat dari jenis AM dan XC.

4. Downhill (DH)

Basikal jenis ini dibina untuk menampung kelajuan tinggi dan keadaan jalan yang extreme. Ianya hanya digunakan untuk menuruni bukit sahaja dan kerana itu lebih berat lebih sesuai. Ianya dicipta untuk menampung tekanan tinggi ketika melalui atau menuruni bukit. Keseluruhan basikal jenis ini jenis full-suspension dan absover depan dan belakangnya menggunakan jenis yang tahan kepada hentakan yang kuat. Biasanya para downhiller tidak mengayuh basikal dan basikal ini tidak sesuai untuk aktiviti lain. Basikal ini perlu kesetabilan yang tinggi kerana kelajuannya ketika menuruni bukit. Aktiviti ini biasanya menpunyai tracknya sendiri yang di bina untuk aktiviti downhill. Suspension depan dan belakang biasanya mempunyai jarak travel yang banyak antara 150mm hingga 200mm.

Disebabkan pergerakan yang extreme penunggangnya biasanya akan mengenakan peralatan keselamatan seperti helmetfull-face, pelindung siku, pelindung lutut dan sebagainya untuk mengelakkan atau mengurangkan kecederaan sekiranya berlaku kemalangan.

5. Dirt jump (DJ)/ Urban and Street (DJ)

Nama lainnya adalah urban MTB. Penggemar jenis ini awalnya adalah anak muda bandar yang menggunakan basikal gunung selain sebagai alat pengangkutan di sekitar jalanan kota, ianya juga digunakan untuk melakukan aksi lompatan dan extreme. Fungsinya seperti BMX namun dengan bentuk yang diperbesar. Biasanyanya basikal DJ memiliki frame yang hampir sama dengan jenis BMX (singkatan dari B=Bicycle M=Moto X=Cross), tetapi memiliki diameter yang lebih besar antara 30% – 40%. Jenis basikal DJ ini digunakan untuk dapat menempuh segala kontur yang terdapat di sekitar bandar seperti pembahagi, tangga, tembok dan sebagainya. Walaubagaimana pun sekarang telah banyak litar dibina untuk aktiviti ini.

Mempunyai tempat duduk yang sangat rendah dan jarang digunakan. Tidak mempunyai gear yang banyak dan digunakan untuk melakukan aksi sahaja.

 

tahun 2013

Posted in liku liku hidup on Februari 4, 2013 by huhu2

perghh .. punya lama aku xmenulis bloh.. xpe ari nie macam rajin skit aku nak menaip.. ape yg menarik tahn 2013 nie memang buat aku rasa special.. yeah..yeah..yeah.. korang nak tau ke.. ? hehe

1. aku nak pindah rumah baru.. dah tiga tahun aku beli baru nak pindah dasyat x.. haha.. skrang tinggal nak wat wirering je.. lpas nie dah leh masuk angktat barang..

2.Tahun nie aku nak travel.. alhamdulillah.. untuk bulan january hari tu aku dah travek ke Krabi,Thailand. pergh… tmpatnyer memang leh aku katakan terbaik la.. punya la cantik pulau yg ada kat sana.. :) . xpe untuk krabi mungkin aku akan cite dihari lain ok.. (klau rajin).

3. ok klau ikutkan tarikh isteri aku akan lahirkan anak akhir bulan 4 nie.. nie lae la berdebar2 tggu.. 1st baby la katakan hehe.. alhamdulilah buat masa nie semua keadaan sihat dan terkawal.. :)

4. buat yang terbaik untuk tahun 2013..

5. harap2 tahun nie leh beli sebiji motard..! kempunan dari thun lepas.. adoi..! ada je benda lain yg nak kene setellkan dulu..

JB BACKPACKERS

Posted in klik-klik travel & outdoor on Ogos 27, 2012 by huhu2

Huhu..! nie mengenai group yang selalu aku join. Group nie ditubuhkan klau xsilap aku tahun 2008. selepas 4 tahun dengan group ini bermacam-macam tempat aku dah pegi ngan diorang nie.. Semua ahli nie, majoriti dari johor.. tp jika berminat nak join aktiviti yang mereka buat, boleh sertai mereka. tiada paksaan. follow je klau ada trip yang mereka buat.. :)

group : JB BACKPACKERS

ini antara trip yang pernah dibuat oleh group ini..
http://www.facebook.com/pages/JB-Backpackers/167406783290596?sk=info

jika berminat sertai diorang nie boleh like kat FACEBOOK group diorang nie..

http://www.facebook.com/pages/JB-Backpackers/167406783290596

 

KELAB SUKAN RC DRIFTER KULAIJAYA

Posted in hobi & koleksi on Ogos 27, 2012 by huhu2

KALI NIE POST SIMPLE JER.. APE YANG AKU NAK HEBOHKAN ADALAH KEPADA PENDUDUK KULAIJAYA JIKA ANDA BERMINAT UNTUK BERMAIN RC DRIFT, INILAH PELUANG ANDA UNTUK BERKONGSI DAN JUGA BERSAMA-SAMA MEMPELAJARI TEKNIK2 YANG DIGUNAKAN SEMASA BERMAIN RC DRIFT..

JIKA BERMINAT UNTUK SERTAI MEREKA, JANGAN MALU DAN SEGAN, ANDA BOLEH TERUS DATANG

LOKASI : TJ MART KULAIJAYA

JAM : KEBIASAANYA MEREKA BERMAIN PADA WAKTU MALAM (9.00PM-TENGAH MALAM)

HARI : SETIAP HARI ADA (TERTAKLUK KEPADA KEADAAN)

OK DIBAWAH NIE AKU BAGI ALAMAT BLOG DIORANG. SELAMAT BERSUKAN..!

http://rcdrifterskulai.wordpress.com/

2012

Posted in liku liku hidup on April 7, 2012 by huhu2

pergh.. lama sungguh xupdate.. dah malas nak wat camner kan… xpe hari nie saja je nak update skit.. !

tahun nie amat penting bagi aku.. bnyak benda perlu aku buat.. bisnes, rumah baru, hiking, eh macam2 la jugak nak citer.. leh jenuh sapa nak baca nanti.. tapi alhamdulilah bisnes yang aku wat dari tahun lepas ada peningkatan.. harap2 aku dapat teruskan kerjaya aku nie… :)

SUKAN JABATAN 4 PENJURU

Posted in liku liku hidup on November 15, 2011 by huhu2

HUHU..! bulan nie adalah bulan sukan kat ofis aku.. mingu lepas game badminton.. walaupun dapat no3 acara berkumpulan.. dah kira cukup bagus la.. walaupun terdapat 4 sahaja kumpulan..

Minggu nie pula gama bola.. nie la saat yang ditunggu2 oleh semua orang.. walaupun banyak sukan yang lain.. bolasepak juga menjadi pilihan ramai.. semalan bermula game pertama. dimana ada 4pasukan kesemuanya yang terdiri daripada kumpulan MELUR, KIAMBANG ,MAWAR DAN CEMPAKA..

KEPUTUSAN SEMALAM

MELUR VS MAWAR  ( 1-2 )

SEA GAMES 2011 JAKARTA

Posted in liku liku hidup on November 15, 2011 by huhu2

GROUP A

MALAYSIA – INDONESIA – SIGAPORE – THAILAND – CAMBODIA

KUMPULAN A

Setelah beberapa perlawanan nampaknya Skuad Malaysia menunjukkan belang..! harap dapat teruskan usaha sehingga berjaya..! MALAYSIA BOLEH..!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.